Det ockuperade Irak har det största antalet fängelser i världen

Utdrag ur en intervju genom AMSI med Yasiri Sahar, irakisk jurist och representant för Federation of Prisoners and Political Prisoners. Översättning: Snorre Lindquist.
2008-05-07 i Sv: Om Irak

Print Friendly

Utdrag ur en intervju genom AMSI med Yasiri Sahar, irakisk jurist och representant för Federation of Prisoners and Political Prisoners.  Publicerat av uruknet 7 maj 2008.  Översättning:  Snorre Lindquist.

Intervj:  Hur många irakier har suttit i fängelse under den amerikanska ockupationen enligt dig?

Yassiri:  Enligt rapporter från utländska organisationer och USA-pressen har antalet arresterade nått upp till 400 000 av vilka 6500 är barn och 10 000 kvinnor.

Det finns 36 fängelser i Irak, förutom Abu Ghraib-fängelset och fängelserna på de amerikanska baserna i norr.  Det finns också en annan typ av fångar som kallas spökfångar vars antal uppgår till c.a 1000 som vi inte har någon information om.  Inte heller deras anhöriga vet något om dem.

Som ni kanske förstår är Irak det land som har det största antalet fängelser och häkten i världen.  Förutom ockupationsmaktens fängelser finns det andra som tillhör Iraks regering, inrikesministeriet, ministeriet för den nationella säkerheten och underättetsetjänsten samt privatfängelser tillhörande de olika politiska miliserna.

Det finns inget tvivel om att dessa fängelser är platsen för de värsta slagen av brott mot de mänskliga rättigheterna.  Fångarna innanför lever utan att vara dömda och deras vädjan till domstolarna negligeras.

Intervj:  Under vilka villkor lever fångarna?

Yasiri:  Det jag kan säga om detta är att 95% av dessa fångar har blivit våldtagna, ett särskilt hårt angrepp på moralisk motståndskraft för araber och muslimer.  5% utsattes för hot om våldtäkt.

Våldtäkt som tortyr är en metod satt i system med amerikansk tyst medgivande och varken kvinnor eller män undgår behandlingen.

Comments are closed.