Självmordstaktiken orsakas av USA:s ockupationer…

Av Glenn Greewald, Salon.com.
2010-10-12 i Sv: Om Irak

Print Friendly

…inte av islamisk kultur eller kalifatdrömmar.  När trupperna ger sig av försvinner också självmordsbombarna.  Forskning på hög nivå, delvis bekostad av Pentagon bekräftar sensationellt nog vad vi redan förstått.  Artikel av Glenn Greewald.

De hatar oss för våra ockupationer

Av Glenn Greewald http://www.salon.com/2010/10/12/terrorism_28/

År 2004 gav försvarsminister Donald Rumsfield en forskargrupp i uppgift att studera vad som orsakar terrorism.  Sammanfattningsvis kom gruppen fram till att “muslimer hatar inte ‘vår frihet’, de hatar vår politik”, speciellt “amerikansk direkt intervention i den muslimska världen”.  Detta genom USA:s “ensidiga stöd till förmån för Israel”, och stödet till tyrannier i länder som Egypten och Saudi Arabien, och mest av allt “den amerikanska ockupationen av Irak och Afghanistan”.

En ny omfattande studie bekräftar nu vad som a) redan är blödande uppenbart b) känt av USA:s regering sedan många år: nämligen att den primära orsaken till självmordsbombningarna inte är hat mot våra friheter eller nedärvt våld i islamsk kultur eller längtan efter ett världsomfattande shariavälde av ett kalifat utan snarare….utländska militära ockupationer.  Studien är gjord av Robert Pape, professor i statvetenskap vid University of Chicago och f.d. föreläsare för US Air Force.  Politico’s Laura Rozen sammanfattar:

På Capitol Hill på tisdag kommer Pape och hans team att presentera sina forskningsresultat som visar att självmordsterrorism runt om i världen ända från år 1980 haft en huvudorsak: militär ockupation.

Pape och hans team drog slutsatser från data som kommit fram i en sexårig studie av terroristattacker världen runt som delvis finansierats av det amerikanska försvarsdepartementets Defence Threat Reduction Agency.  De har ställt samman terroriststatistik i en offentligt tillgänglig databas som omfattar c:a 10 000 redogörelser av c:a 2 200 självmordsattacker, daterande sig tillbaka till den första självmordsattacken i modern tid: lastbilsbombningen år 1983 av den amerikanska marinens garnison i Beirut, Libanon, med 241 marinsoldater dödade.

“Vi har mängder av bevis nu på att när utländsk militär närvaro sätts in eggar det till kampanjer med självmordsterrorism, … och att när de utländska styrkorna försvinner, försvinner nästan 100% av dessa kampanjer”, sade Pape förra veckan om sina forskningsresultat.

Pape sade att självmordsbombningarna dramatiskt ökat när amerikanska styrkor började utvidga sin närvaro i den södra och östra delen av landet år 2006.  … Dödsfall med självmordsattacker som orsak gick upp med en tredjedel det året eftersom president Obama sköt till ytterligare 30 000 soldater.  “Inget blev bättre” sade Pape.

Pape tror att hans upptäckter innebär något viktigt också för länder där USA inte har en märkbar militär närvaro, men där USA av befolkningen uppfattas som en indirekt ockupant.

Till exempel flöt självmordsterrorismen över gränsen från Afghanistan och exploderade i Pakistan år 2006 när USA pressade den pakistanske presidenten general Pervez Musharraf “att förflytta 100 000 pakistanska armésoldater från deras (som det uppfattades) huvudhot (Indien) till västra Pakistan”, sade Pape.

Kan man tänka sig!  Är inte muslimsk kultur ändå bisarr, primitiv och outgrundlig!  Egendomligt nog tycks de ogilla när utländska militärer bombar, invaderar och ockuperar deras länder, och att västmakter lägger sig i deras interna affärer och dolt manipulerar deras regeringar och inför sanktioner som dödar hundratusentals muslimska barn, och beväpnar deras fiender.  Därför är lösningen på Terrorismen (naturligtvis) att ingripa mer i deras länder genom att fortsätta bomba, invadera, mörda, och laglöst fängsla och kontrollera dem, för det finns inget annat sätt på vilket vi kan känna oss säkra!  Det finns folk där borta som är arga på oss för vad vi håller på med i deras värld, så vi måste göra mer för att utrota deras vrede.  Sådan är logikens kärna i War on Terror.  Hur funkar detta?

Comments are closed.